Triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie bij Sportmassagepraktijk Hutten

Veel mensen hebben last van pijn. Soms komt dat door (te) zware inspanning, verkeerde (werk) houding, acuut trauma ( val of ongeluk), te weinig bewegen of door stress. Er kunnen spierknopen ontstaan in je spieren die ervoor zorgen dat de pijn niet overgaat. De triggerpoints zijn plaatselijke kramp plekken in een spier, die niet meer vanzelf kunnen ontspannen.

De normale toevoer van zuurstof en voedingsstoffen wordt hierdoor bemoeilijkt en afvalstoffen kunnen niet weg. Het gevolg is dat de spier korter wordt en slechter doorbloed raakt. Dit vermindert de normale spierkracht: de spier wordt zwakker. Spieren rondom het triggerpoint gaan zich spannen om taken over te nemen, en kunnen op hun beurt triggerpoints ontwikkelen. Zo ontstaat er niet alleen pijn in en rondom het triggerpoint, maar vaak juist op veel verdere afstand. Dit noemen we referred pain. Zo kan een triggerpoint in de nek zware hoofdpijn geven, of een triggerpoint in de schouder leiden tot pijn in de hele arm.

Als triggerpoint therapeut kan ik door middel van triggerpoint therapie ervoor zorgen dat cliënten zich pijnvrij en ontspannen voelen.

Hoe werkt triggerpoint therapie?

Bij triggerpoint therapie wordt er manueel druk uitgeoefend op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen.

Is triggerpoint therapie pijnlijk?

Druk op het triggerpoint kan zeer pijnlijk zijn en wekt vaak de voor de patiënt herkenbare klachten op. De therapie is gericht op het inactiveren van de myofasciale triggerpoints. De strakke spierstrengen worden losgemaakt, waardoor de spierspanning afneemt.

Hoelang duurt een triggerpoint therapie?

Een triggerpoint is een verkramping van een klein deel van de spier. Een spierkramp kan zich binnen enkele minuten weer ontspannen. Actieve triggerpoints ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel vanzelf en kunnen lang blijven bestaan en voortdurend pijnklachten geven.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van triggerpoints af?

Triggerpoint therapie is een succesvolle therapie doordat de oorzaak van een pijnklacht wordt aangepakt: precies die plek in het lichaam waar de meeste spierverkramping is, wordt behandeld.

Kunnen triggerpoints vanzelf verdwijnen?

Triggerpoints kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een slechte werkhouding, trauma’s of een te snelle trainingsopbouw. Iedereen heeft met regelmaat triggerpoints, maar die gaan ook vanzelf weer weg. Dit heten latente triggerpoints. De triggerpoints waar je last van hebt zijn actieve triggerpoints.

Afspraak maken voor een triggerpoint behandeling?

Neem contact met mij op om een afspraak in te plannen en de klachten te verhelpen. 

Contact opnemen
1
Vragen?
Hallo, stuur me gerust een bericht.